Wytworną woń szafranu doceniono już dawno temu. Używali go w starożytnym Egipcie faraonowie i kapłani, w antycznej Grecji rozsypywano w teatrze. A w kuchni jako pierwsi zastosowali szafran Persowie w początkach ostatniego tysiąclecia p.n.e. Obficie stosowano tę przyprawę w Polsce szlacheckiej. Sławne były tzw. "baby szafranowe", czyli drożdżowe puszyste ciasta zabarwione na żółto szafranem.
Jako afrodyzjak stosowany był przez Asyryjczyków, Fenicjan, Greków, Arabów, a nawet Brytyjczyków, którzy od XIV w. hodowali go w Staffron Walden.
Aby uzyskać 1 kg przyprawy, trzeba około 200 000 kwiatów. Z jednego hektara plantacji uzyskuje się od 15 do 25 kg przyprawy. Kwiaty zbiera się recznie, obcina znamiona słupka i suszy.
Szafran należy do roślin z rodziny kosaćcowatych. Kilka wąskich, rynienkowatych liści, które rosną silnie dopiero po kwitnieniu, wyrasta z bulwocebuli. Kwiaty wyrastają także prosto z bulwocebuli. Płatki są tylko w górnej części wolne, niżej zrośnięte w rurkę. Część podziemna to kuliste bulwocebule, nieco spłaszczone, pokryte suchymi łuskami
Na tym zdjęciu widać różnicę m.in. kolorystyczną między zimowitem, a szafranem ( zimowit w górnej części fotografii)
9 komentarzy:
Miło poszerzyć swoją wiedzę :) Nie wiedziałam, że szafran kwitnie jesienią i że można go sobie samemu wychodować :)
Niezmiennie podobają mi się fotki kwiatów, czy też krajobrazów, jak i architektury które pokazujesz na swoim blogu, również obszerne informacje które podajesz:)
Chusty wszystkie cudne:), mitenko również!!
Pozdrawiam
przyznaję się -nie wiedziałam,że są zimowe krokusy zawsze myślałam, że to zimowity - dzięki Tobie stale się czegoś nowego dowiaduję...Szafranu używam, tylko,że on jest drogi teraz już wiem dlaczego. A Ty ze swoich krokusów masz szafran?;-) Wanda
Też z tych niewiedzących,jestem w szoku,nie wiedziełam,ze szafran tak wyglada dla mnie do zimowit zawsze był,dziękuje.
no tak, a ja tak jakoś na początku października ... myślałam, że krokusikom coś się popierniczyło, bo zakwitły. a że ogródek mam od niedawna, to nie bardzo jeszcze wiem co i jak.
a tu masz babo placek :).
Nie wiem dlaczego, ale w moim ogródku krokusy jesienne okazały się... rośliną jednoroczną... A krokusy wiosenne mają się dobrze...
Tylko szkoda, ze tak krótko kwitna....
Hello my friend, we used to have saffron in the spice cupboard when I was a kid. I bought it once many,many years ago. Thank you for reminding me, I will look for it again :)) Have a wonderful day, Monika.
W Szwecji teraz jest czas lussekatt - żółtych bułeczek z szafranem, piecze się je na święto św. Łucji :)
Prześlij komentarz