Obserwatorzy

sobota, 31 stycznia 2015

Po wczorajszej

niemal wiosennej aurze, poranek przywitał nas obfitymi opadami mokrego śniegu. Kiedy postanowiłam wyruszyć na zakupy, musiałam się zdrowo namachać przy odśnieżaniu auta (mokrego paskudztwa było pewnie z 15 cm). Mimo, że nie był to wczesny ranek, ulice miasteczka niemal puste (ludzie zapewne obawiali się tej niepewnej i niebezpiecznej pogody). Zdziwiły mnie też luzy na parkingu pod centrum handlowym w mieście. Kiedy wróciłam zabrałam się za kucharzenie. Zrobiłam na obiad paluszki (dla męża i mamy), a następnie zabrałam się za przygotowanie różności dla siebie.
Mleko owsiane:



Na bazie mleka owsianego lub kokosowego robię sobie codziennie owsiankę. Taki słoik mleka  (przechowywany w lodówce) wystarcza mi na trzy razy.
Do wspomnianej wyżej owsianki dodaję około 2 łyżek jabłek ze słoika (rano przed pracą nie mam czasu, by bawić się w ucieranie jabłka), więc daję gotowe ze słoika. A, że zapasy na wyczerpaniu - należało je uzupełnić.


Potem - wykorzystując m.in. pulpę owsianą z mleka owsianego i wiórki kokosowe z poprzedniej produkcji mleka kokosowego upiekłam sobie ciasteczka owsiane. Są one efektem modyfikacji i własnych eksperymentów jakiegoś przepisu znalezionego w sieci. Wzbogacone ziarnami, otrębami owsianymi, płatkami owsianymi, żurawiną itp. stanowią doskonały deser na podwieczorek.


Na koniec przygotowałam miksturę czosnkowo-cytrynową, którą w zimie piję profilaktycznie.



Muszę jednak stwierdzić, że pita kilka razy dziennie, kiedy zapadłam na zapalenie oskrzeli - postawiła mnie na nogi. A herbatka z kwiatów czarnego bzu dała lepszy efekt leczniczy, aniżeli jakiekolwiek syropy. Polecam więc naturalne sposoby walki z przeziębieniami. Miksturę po 24 godzinach odcedzam, dodaję miód, następnie przelewam do ciemnych butelek, które przechowuję w lodówce.

9 komentarzy:

Urszula97 pisze...

ale Ty pracowita byłaś, herbatkę z bzu uwielbiam i syropek tez.

ewu jw pisze...

Antonino - cz mogłabyś podzielić się przepisem na ciasteczka - wyglądają baardzo smakowicie...

halszka pisze...

Samo zdrowie.Pozdrawiam serdecznie i miłej niedzieli życzę.

Dzianinowe Studio pisze...

Smakowite to wszystko i takie zdrowe:-)
Pozdrawiam ciepło.

KonKata pisze...

czosnek z cytryną? nie znam tego, jeśli możesz podziel się przepisem
a ciasteczka są smakowite- tak wyglądają

renya pisze...

To ja poproszę o przepis na tę miksturę z czosnku i cytryny, choć zdrowie mi dopisuje, nie zaszkodzi sobie odporności poprawić:)
A takie ciasteczka z najróżniejszych "odpadków" uwielbiam, niedawno robiłam z wytłoczyn po soku marchwiowo-buraczano-jabłkowym.

Agnieszka Pustówka pisze...

Ta mikstura czosnkowo-cytrynowa o ktorej piszesz to w mojej rodzinie tradycyjna receptura na wzmocnienie odporności. I potwierdzam z cala odpowiedzialnoscia: dziala! Pozdrawiam i zycze zdrowia ;)

Renata Kasińska pisze...

Antonina jak zwykle same fajne rzeczy pisze (i tworzy). Mleko owsiane "kupuję" - ekstra pomysł dla tych co nie tolerują mleczka zwykłego. Czyli mnie. A tęsknię za czymś jakby mlecznym... Dziękuję za natchnienie!

Anonimowy pisze...

Przyłączam się do proszących o przepis na miksturę czosnkowo-cytrynową.
Pozdrawiam, Beata

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails