Obserwatorzy

wtorek, 26 maja 2015

Czas rabarbaru

Rabarbar to warzywo, jednak w Stanach Zjednoczonych traktowany jest jak owoc. A chociaż nadmierne jego spożycie nie jest zalecane z powodu dużej zawartości szczawianów, jednak jego pozostałe właściwości są nieocenione.

 


Poza witaminą C, zawiera B-karoten, witaminę E, wapń, żelazo, potas; w 100 g  ma 3,2 błonnika. Jest niskokaloryczny (w 100 g - 9 kcal); ma też niziutki indeks glikemiczny - 15.
Zawsze uwielbiałam placki z rabarbarem (teraz niestety ich nie jem) - jednak nic nie powstrzymało mnie, by taki upiec dla rodziny:



Zrobiłam też dżem rabarbarowy. W zeszłym roku, kiedy odkryłam przepis na dżem rabarbarowy z imbirem - sezon na to warzywo już się kończył. Teraz staram się wykorzystywać każdą łodygę. Niestety sama próbuję dżemiku tylko na czubku łyżeczki...




Kwaskowaty smak rabarbaru pasuje nie tylko do deserów, ale i do mięs, a także do łososia. Można go podawać jako mus, konfiturę, sos. W czasie ciepłej wiosny  doskonały jest także kompot z rabarbaru. Poza imbirem świetnie komponuje się smakowo z pomarańczą, cynamonem, truskawkami.

Tu kwiat rabarbaru w funkcji ozdobnej
 
Rabarbar nazwę swą zawdzięcza Grekom  i pochodzi od słowa „rhabarbaros”, co znaczy „obcy znad Wołgi”, ale nie pochodzi z Rosji, lecz z Chin. To jego transport z Azji do Europy odbywał się właśnie tą rzeką.

Rabarbar, rzewień (Rheum L.) – rodzaj roślin należących do rodziny rdestowatych. Obejmuje około 60 gatunków występujących w subtropikalnej i umiarkowanej Azji(najdalej na zachód, do europejskiej części Rosji, sięga zasięg rabarbaru tatarskiego). Rośliny te rosną zwykle na górskich łąkach oraz w miejscach skalistych. Wiele gatunków rozpowszechnionych jest w uprawie jako rośliny ozdobne i lekarskie. Do częściej uprawianych należą: rabarbar dłoniasty, rabarbar kędzierzawy, rabarbar lekarski i rabarbar ogrodowy oraz mieszańce między rabarbarem kędzierzawym i ogrodowym.
 
Pokrój: okazałe byliny osiągają do 3 m wysokości, łodyga wyprostowana, podłużnie bruzdowana, nagą lub owłosiona.
Liście zebrane w rozetę przyziemną, poza tym także łodygowe, pojedyncze, całobrzegie, zatokowo-ząbkowane lub dłoniasto złożone. Blaszka szeroka, owalna lub trójkątna, wyrastająca na grubym ogonku liściowym. Liście rozety przyziemnej okazałe, większe od łodygowych.
Kwiaty: drobne, zebrane zwykle w okazałe, rozgałęzione kwiatostany. Okwiat trwały, sześcioczłonowy, różowy, biały lub zielony.
Owoce: trójkanciaste, oskrzydlone niełupki.

*   *   *
Postanowiłam edytować ten wpis w związku z pytaniami w komentarzach.
Sadzonki rabarbaru można kupić w sklepach ogrodniczych - widziałam w doniczkach, a najlepiej dostać od sąsiadów, u których rabarbar rośnie. Ten prezentowany na zdjęciu posadziłam w zeszłym roku (rozsadzałam stary rabarbar i podzieliłam na kilka sadzonek) - widać, że w tym roku jest bardzo dorodny.
Przepis na dżem rabarbarowy znalazłam w internecie. Robię go tak:
Składniki:
1 kg rabarbaru już obranego i pokrojonego na kawałki,
1 cytryna,
60/50 dkg cukru,
kawałek imbiru 1-2 cm.
Do pokrojonego rabarbaru dodaję starty imbir, wyciskam sok z jednej cytryny, zasypuję cukrem - mieszam i zostawiam na kilka godzin, żeby rabarbar puścił sok. Następnie smażę na wolnym ogniu do pożądanej konsystencji. Jedni lubią gęściejszy, inni rzadszy dżemik. Gorący przekładam do słoików - dla pewności jeszcze je gotuję.
Można robić dżem rabarbarowo - truskawkowy w sposób jw. - tylko rabarbar pól na pół z truskawkami.
 
Nie robiłam wekowanego rabarbaru jako przyprawy do mięs - tylko czytałam o takiej możliwości. Jedynie dodawałam do mięsa kawałki rabarbaru - z cynamonem i imbirem - nadaje ciekawy smak sosowi mięsnemu.
 
Literatura:
1.http://pl.wikipedia.org/wiki/Rabarbar

15 komentarzy:

renya pisze...

Jako dziecko uwielbiałam łodygi rabaru maczane w cukrze... Teraz raczej za nim nie przepadam, choć takiego placka, to nie powiem, zjadłabym z ogromnym apetytem:-)

halszka pisze...

Uwielbiam rabarbar,szczególnie placek drożdżowy i kompot.Miłego dnia.

ankaskakanka pisze...

Moze sobie zasieję....?

Antonina pisze...

Anko - lepiej posadzić rabarbar jako oddzieloną od kłącza sadzonkę. Szybciej rośnie - wtedy już w następnym roku można się spodziewać zbiorów.

anka480 pisze...

Tak zachwalasz dzem rabarbarowy z imbirem. Podasz swój przepis?
Gdzie sie kupuje klącza rabarbaru?

Iwona pisze...

Ciekawą propozycję dałaś Antonino - rabarbar do mięs. Jak go przygotowujesz, tak jak dżem?

anka480 pisze...

tak zachęcajaco piszesz o tym dżemie. Może podasz swój przepis?

Anonimowy pisze...

Antonino!
Pisze ,co prawda nie o rabarbarze,ale o CUKRZE BRZOZOWYM,ktory moga jesc diabetycy.Mysle,ze wiesz o czym mowie,a jak nie,to poczytaj w internecie.Jest fachowa nazwa tego cukru,ale nie pamietam.Sprowadzaja go z Norwegii.
Kupilam pol kilo/jest drogi 30zl kg/ na placu w sklepie ekologicznym i dodalam do placka z truskawkami,ze wzgledu na mame,ktora musi ograniczac slodycze..Ciasto wszystkim smakowalo,zuzylam szklanke ,a druga zuzyje na wypiek na kolejna niedziele
Mysle,ze od czasu do czasu moglabys cos z takim cukrem zjesc.
Pozdrawiam
Ewa

Antonina pisze...

Ewo - dziękuję z informację. Na co dzień nie odczuwam braku cukru, fruktoza w owocach zupełnie mi wystarcza. Przyzwyczaiłam się, że nie słodzę niczego (nawet miodem). Robię sobie desery np. krem czekoladowy z batata czy awokado, kokosowy na bazie mąki kokosowej i mleczka kokosowego itp. Jednak przyznam, że właśnie brakuje mi pomysłu na przetwory dla cukrzyków (np. dżem, sok), no bo właściwie wszystkie przetwory tego typu zawierają biały cukier. Jak zrobić bezcukrowy dżem dla cukrzyków, albo sok na zimę?
Ostatnio kupiłam inulinę - jest bardzo słodka (dla mnie), ma niski indeks glikemiczny, ale czy nadaje się do robienia przetworów?
W zasadzie do tej pory korzystałam jedynie z mrożonek owocowych: maliny i czarna porzeczka. W tym roku chcę mrozić aronię. Jednak czasem zjadłoby się łyżeczkę jakiegoś dżemu.

Anonimowy pisze...

Antonino!
Mamie kupuje powidla i dzemy w sklepie ekologicznym,ale niestety sa drogie.Kiedys robilam dzemy bez cukru,ale sfermentowaly.
Musi istniec jakis srodek,ktory konserwuje przetwory z owocow,bo te wyroby ekologiczne jakos sie trzymaja.
Pobuszuje w internecie i moze cos znajde.
Ewa

Anonimowy pisze...

Antonino!
Wpisz w google pasteryzowanie owocow bez cukru i moze czegos sensownego sie doczytasz.
Ja sprobowalabym na truskawkach lub sliwkach,moze czeresniach,oczwiscie rabarbar ,porzeczki i agrest odpadaja ze wzgledu na kwas.
Owoce ugotowalabym np.na parze,przelozyla do sloikow,a potem pasteryzowala.moze to wystarczy i nie splesnieja.
Sprobowac nie zaszkodzi.
Ewa

Sidney pisze...

bom dia...lindas fotos, os doces devem estar uma delícia...beijos...eu sempre estou procurando uma formula para fazer geleias sem açúcar ou bolos. Nos bolos uso bananas e uva passas...ficam muito bons.

rela krystek pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
anka480 pisze...

Dziekuję za przepis.
A w jakim czasie mozna rozsadzać rabarbar?

Antonina pisze...

Na wiosnę podzielić karpy korzeniowe i można posadzić tymczasowo. W jesieni wysadzić na stałe miejsce. Oczywiście można od razu posadzić na stałym miejscu, trzeba jednak przewidzieć, że rabarbar potrzebuje dość dużo miejsca.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails