Mikstura czosnkowa - dobra na odporność i przeziębienia. Kiedy człowiek zmaga się z infekcją należy ją pić kilka razy dziennie. Na odporność - wystarczy 1 - 2 razy dziennie (1 dawka to mniej więcej pięćdziesiątka - dla dorosłej osoby).
Mikstura czosnkowa
4 cytryny,
16 ząbków czosnku,
4 łyżki miodu,
1 l wody letniej przegotowanej.
Można robić mniejsze dawki: 1 cytryna, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka miodu, 1/4 l wody.
Kto lubi bardziej słodkie, może dać trochę więcej miodu. Można też dać nieco więcej czosnku - zwiększy się "moc" mikstury.
Niektórzy nie przecedzają, tylko wszystko trzymają w słoiku i spożywają to, co jest "na górze".
Ciasteczka owsiane
1 szklanka płatków owsianych,
1 szklanka otrębów owsianych,
3 łyżki otrębów granulowanych (niekoniecznie),
3 łyżki ziaren słonecznika,
3 łyżki ziaren lnu,
3 łyżki żurawiny,
1/2 opakowania płatków migdałowych, lub rozdrobnionych migdałów,
1 jajo,
1 1/2 szklanki startych, podsmażonych wcześniej jabłek (ja dodaję ze słoika, bo mam zrobione wcześniej) - jabłka ostatecznie można zastąpić sokiem/musem jabłkowym (niesłodzonym) np. z kartonu, wtedy dolewamy "na oko", żeby zmiękczyć suche składniki.
To jest przepis podstawowy - można go dowolnie modyfikować. Np. dodaję orzechy włoskie, pokrojone, suszone morele, suszone śliwki itp. Jeżeli nie mam granulatu - nie dodaję. Kiedy po produkcji mleka kokosowego zostają mi wiórki kokosowe - również dorzucam do miski; po produkcji mleka owsianego dodaję pulpę owsianą, migdałowego - migdały itd. Można dodać np. aromat do ciasta, jeżeli ktoś lubi. Jeżeli nie dajemy wiórków kokosowych, można dodać cynamon.
Suche składniki mieszam, dodaję jajo i jabłka - dalej mieszam. Jeżeli masa jest za sucha, można podlać ją sokiem jabłkowym (jak nie mamy - wodą przegotowaną).
Z ciasta owsianego formujemy małe kulki, rozpłaszczamy je, układamy na blaszce do pieczenia (ja kładę na papier do pieczenia) i pieczemy około 20 - 25 min. do lekkiego zarumienienia się. Ostudzone przechowuję w blaszanej puszce.
Średnio wychodzi mi 24 niewielkie ciasteczka - po 12 na jeden wsad. Mnie szczególnie smakują ciasteczka z wiórkami kokosowymi; często je zjadam jako deser na podwieczorek. Doskonale tłumią objawy głodu i przyspieszają perystaltykę jelit.
Dziękuję za przepis na ciasteczka owsiane. Ostatnio coś za dużo jem słodkiego i przyda mi się zastąpić to czymś zdrowszym :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Do mikstury czosnkowej należy dodać jeszcze 1 łyżeczkę imbiru. Działa przeciwzapalnie i rozgrzewająco. Proszek można zastąpić świeżym imbirem. Polecam
OdpowiedzUsuńCzosnek: naturalny antybiotyk
OdpowiedzUsuńhttp://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czosnek-naturalny-antybiotyk-wlasciwosci-lecznicze-czosnku_37177.html
Pozdrawiam cieplutko :)
Dziękuję za przepisy! Cisteczka z resztek robię bardzo podobnie, zamiast jajka można dać zmiksowanego banana, który również spełnia rolę słodzika.
OdpowiedzUsuńA czosnkowo-cytrynową miksturę zrobię w weekend - niewiele kosztuje czasu i pracy, a zawsze warto naturalnie zadbać o swoją odporność:-)
Dziękuję za przepis na miksturę czosnkową :-) Akurat cała moja rodzina jest chora, więc na pewno się przyda.
OdpowiedzUsuńCiasteczka owsiane rewelacyjne. Moja koleżanka robi je z musu z dyni.
Pozdrawiam serdecznie.
Ja robię sobie napój imbirowo- cytrynowy każdego ranka. Imbir podobno rozgrzewa. Ciepła woda przygotowuje podobno narządy wewnętrzne do pracy.
OdpowiedzUsuńPrzyszłabym do ciebie na takie ciasteczko , wygląda bosko, a że dużo spacerujesz i mogę pocałować klamkę to sobie sama zrobię z kokosem :D .
OdpowiedzUsuńCo do mikstury to ona w ubiegłym i wcześniejszych latach była obowiązkowa w mojej lodowce . Niejeden raz zastąpiła konicznosc użycia antybiotyku . Leczenie dłuższe , ale skuteczne . U mnie dziewczyny zjadały z tymi paściami , nie cedzone .W tym roku nie chorujemy , a dlaczego , jak nic muszę usiąść i jeszcze dzisiaj to opisać .
Ja robię taki syrop - więc nie dodaję wody do mikstury:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Dagmara
http://wloczkowefikumiku.blogspot.com/
Pomysl, zeby dodawac do mikstury imbir - jest doskonaly. Musze wyprobowac, kiedy bede robic miksture nastepnym razem.
OdpowiedzUsuńRenya unikam bananow ze wzgledu na wysoki indeks glikemiczny - ale faktycznie, sa swietne jako slodziki.
Jak ja czekałam na te przepisy:-) dziekuję i serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńdziękuję, że podałaś przepisy !!!
OdpowiedzUsuńKonKata